Festivalul filmului japonez - 21-27 iulie 2009

La mai puţin de un an de la ediţia anterioară (decembrie 2008), cele mai recente filme ale regizorilor niponi vin la Cinemateca Romană, sala Eforie, în cadrul Festivalului Filmului Japonez, deşi denumirea corectă ar fi "Săptămâna...", date fiind condiţiile de programare şi lipsa unor categorii clare de selecţie (scurt-metraj, documentar, animaţie) şi premiere. În acest an, în plin "cuptor", vor fi proiectate şapte filme de lungmetraj şi un film de animaţie:  

"Mărturisire incompletă" spune povestea unui fost ofiţer de poliţie care mărturiseşte că şi-a ucis soţia, bolnavă de Alzheimer, dar în urma interogatoriului, unul dintre anchetatori se hotărăşte să facă o cercetare mai amănunţită a faptelor. Pelicula a fost distinsă cu premiile pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor, din partea Academiei Japoneze de Film, în 2005. 

Acţiunea din "Lovitura de cap" se petrece în 1968, pe fundalul tensiunilor dintre coreeni şi japonezi. Membrii unui grup de karate dintr-un liceu din Kyoto atacă două fete coreene. Incidentul dă naştere unui adevărat război.

"Canarul" este unul dintre filmele independente al cărui subiect a fost inspirat de secta "Aum Adevărul suprem" şi de atacurile întreprinse de membrii acesteia în perioada 1994-1995, în timp ce "Sst!" este o poveste stranie despre un triunghi amoros format dintr-o femeie care doreşte cu disperare să aibă un copil, înainte de o operaţie ce ar putea-o lăsa sterilă, şi doi bărbaţi homosexuali

Acţiunea din filmul de animaţie "Iepurele de sticlă" se petrece către sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când o fetiţă, Toshiko, încearcă să supravieţuiască ororilor războiului, singură, având ca singur prieten un iepure de sticlă.

"Grădini suspendate" este o incursiune în problemele unei familii aparent perfecte, ce locuieşte într-o suburbie japoneză, iar " Casa mea " o prezintă pe Kyoko. Aceasta se întoarce, împreună cu cei doi fii ai săi pe insula Suibei, după o absenţă îndelungată. Prezentând viaţa mizeră a locuitorilor insulei, pelicula are la bază o povestire manga creată de Saibara Rieko.

Sursa: mediafax

Filmele sunt subtitrate în română sau în engleză, iar intrarea la proiecţii va fi liberă. Evenimentul este organizat de Ambasada Japoniei la Bucureşti şi de Japan Foundation, în colaborare cu Cinemateca Română. În final, o recomandare din experienţa ediţiilor anterioare: sinopsis-ul fiecărui film funcţionează foarte bine în ceea ce priveşte opţiunile de a merge sau nu la unul sau mai multe filme. Bazaţi-va pe intuiţie!