Saptamana Filmului Japonez 2010, la Eforie

Organizatori: Ambasada Japoniei, Cinemateca Romana (Arhiva Nationala de Filme)
Perioada: 24 - 30 iunie, in fiecare zi de la ora 18.30
Locul: Cinemateca Romana (Sala Jean Georgescu, Str. Eforiei Nr. 2, Bucuresti)
Intrarea este libera. Filmele programate in primele 3 zile de festival au si subtitrare in limba romana.


Joi 24 iunie, 18:30


Seara de gala a programat filmul lui Masato Harada, “Kuraimazu hai/Climber’s High” (2008) adaptare a romanului omonim al lui Hideo Yokohama despre cea mai mare tragedie aviatica din Japonia (pe 12 august 1985 zborul 123 al Japan Airlines de pe ruta Tokyo-Osaka se sfarseste prin dezastrul de pe muntele Takamagahara in care mor 520 de pasageri). Povestea accidentului este observata prin prisma reporterilor unui cotidian local, primul care ofera stiri de la locul sinistrului. Ascensiunea montana este aici o metafora legata de evolutia personala si dilemele profesionale ale personajului principal Yuki Kazumasa, jurnalistul care se ocupa cu ancheta acestui accident.

Vineri 25 iunie 18:30


Tamamoe!/Trezirea!” de Junji Sakamoto (2006) - ce se intampla in viata unei femei de varsta mijlocie care nu stie ca sotul profita de deplasarile de serviciu si de placere (degustarea de taitei de orez soba) pentru a o insela? Mai nimic pare a spune aceasta drama cu accente comice ici-colo, cel putin pana la moartea acestuia. La cei 50 de ani ai sai, neasteptat de inocenta Toshiko decide sa afle adevarul si sa lase balta familie si prieteni intr-o ultima incercare de a se redescoperi si de a se salva din naufragiul unei relatii esuate.

Sambata 26 iunie 18:30


Spectatorul interesat de animatia japoneza cu alura vintage se va bucura: “Kamui no ken/ Pumnalul lui Kamui” de Rintaro (adica Shigeyuiki Hayashi, adica domnul “Metropolis” pentru multi dintre cei pasionati de anime) este un balans intre basmul popular japonez si filmul de aventuri de cea mai pura speta. Plasat in era Tokugawa, cu lupte intre clanuri, secrete ingropate, shinobi, samurai bastarzi si arme magice,filmul face un salt indraznet si calatoreste pana in Far West. Aici puteti citi o cronica a filmului.

Duminica 27 iunie 18:30


Cand am vazut eu prima oara “Ano natsu, ichiban shizuana umi/Vara aceea cea mai tacuta mare” (1991) se numea “A Scene at the Sea”, iar Takeshi Kitano facea inca parte din gasca regizorilor pe care lumea buna nu stia daca sa-i ia de buni sau de epigoni kitsch. Intre timp, de pe la “Takeshis’” incoace, lucrurile s-au mai schimbat pentru Kitano. Am sa revad cu placere “spatiul” acesta agreabil de tacut, in care melodrama nu devine niciodata stridenta, iar montajul si imaginea sunt personajele principale. Luati-l ca pe un exemplu bun de minimalism beat. Ca sa va faceti o idee, cititi aici.

Luni 28 iunie 18:30


“Kizu darake no tenshi/Ingerii plini de rani” (1997) este un alt Junji Sakamoto (obisnuitii zilelor filmului japonez au vazut poate “Biriken” sau “Bokunchi”, proiectate cu ocazia unor editii anterioare), poate putin mai preocupat de estetismul anilor 70 si o idee mai putin dulceag decat filmele citate. “Ingerii” reiau un foarte popular serial de televiziune intr-un registru de melancolie oldies but goldies care dilueaza mult nuanta de rebeliune impotriva sistemului cultivata de serialul omonim. Ingerii lui Sakamoto sunt de fapt doi pseudo detectivi constant depasiti de situatii, hipersensibili, hipernaivi si prea altruisti.


Marti 29 iunie 18:30


Kamiya Etsuko no seishun/Tineretea lui Etsuko Kaimya”(2006) este ultimul film realizat de Kazuo Kuroki (regizorul a decedat cu cateva luni inainte ca pelicula sa iasa in sali). “Kamiya Etsuko no seishun” este poveste de dragoste si moarte in ultimele zile ale razboiului, adaptare a unei piese de teatru de Matsuda Masataka. Filmul ofera o privire asupra vietilor civililor si militarilor, implicati intr-un razboi pe care toata lumea stie ca urmeaza sa il piarda. Regizorul a preferat o mizanscena sobra, lipsita de orice artificiu de soundtrack pentru a scoate la iveala tristetea unor vieti consumate sau afectate de mentalitatea militarista a timpului.


Miercuri 30 iunie 18:30


Cu “Hoteru haibisukasu/Hotel Hibiscus” (2002) in regia lui Yuji Nakae ne mutam in Okinawa, destinatie pe care pana si japonezii get beget o considera mai degraba exotica si plasata in strainate (sa fie climatul tropical? bazele militare americane din zona? cliseele despre caracterul mai degraba descurcaret al locuitorilor?) Nu-i de mirare ca filmul aduce in prim plan o multime de tineri metisi, bate apropouri la prostitutie ca importanta sursa de venit locala si propune, prin intermediul acestei comedii trasnite un fel de Okinawa Adventure& Magic Tour. Programul include tot felul de misiuni, de interactiuni trasnite cu GI prietenosi, barbati care locuiesc in copaci si doamne pensionare amatoare de carne de pisica. Scopul este de a-i invata pe cei foarte tineri care este sensul spiritualitatii locului.