B-Est (23-30 martie 2009)... si restul e... film!










A inceput Festivalul International de Film B-Est IFF aflat la cea de-a 5-a editie! Gandit ca un festival ce se inscrie in circuitul festivalurilor europene de film, B-Est vine in Bucuresti cu o "oferta" variata si, as zice, apreciabila de productii independente sau cu un buget redus din diferite colturi ale lumii (Franta, Spania, Japonia, Belgia, Turcia, Germania, Israel). Daca aveti in minte notiuni precum "blockbuster", Titanic sau recentul 'Slumdog...", dezamagirea va fi pe masura. La vremuri "gri" si gusturi indoielnice, un festival de calitate!

Festivalul  are  o calitate certa in selectia productiilor, in special a celor de lungmetraj, si aduce publicului citadin teme diverse de "minte, inima si... social. In acest an festivalul a inceput ceva mai devreme comparativ cu uzantele din editiile anterioare si propune timp de o saptamana (si o zi!) la Cinema Studio un program dinamic si valoros de filme de lungmetraj, scurt-metraje si documentare prezente anul trecut la Cannes sau recent premiate cu Oscar, in cazul filmului "Vicky Cristina Barcelona" de Woody Allen din gala de deschidere.

Cum niciun an nu este la fel, nici B-EST nu este mai prejos, cu exceptia desigur a "brand"-ului care revine "tulburator" in stil "Tacones Lejanos" (titlul unui film de Pedro Almodovar). Invitatul special este Jerzy Skolinowski, cineast, poet, boxeur (!!!) si pictor, de care personal nu am auzit pana in prezent, considerat si apreciat in programul festivalului ca fiind "unul dintre principalii artisti ai cinematografului contemporan". In plus, Jerzy Skolinowski este oaspete si gazda. Oaspete din postura de regizor al filmului "Four Nights with Anna" si gazda a expozitiei de pictura desfasurata in paralel cu festivalul. Ramane de vazut si ulterior de apreciat.

Ca o noutate de ultima ora, in programul B-EST IFF va fi inaugurata o sub-sectiune de scurtmetraj, destinata exclusiv filmelor studentesti. Informatii cuprinzatoare despre programul festivalului si alte evenimente conexe, de amintit aici master-class-ul sustinut de Nik Powell intitulat "The 30 Lessons of a Producer", puteti afla de pe site-ul oficial B-Est. Pentru presa, cineasti si studenti (prin prezentarea carnetului de student) intrarea este libera.