"Weekend cu mama" sau criza familiala in "obiectiv"













Cunoscut indeosebi pentru ecranizarea unica a romanului "Morometii" (1988) dupa Marin Preda si co-regizor, alaturi de Sorin Iliesu si Vivi Dragan Vasile, al documentarului "Piata Universitatii - Romania" (1991), comparabil poate pentru claritatea si stilul abordarii cu "De Craciun ne-am luat ratia de libertate" (1990) (regia Catalina Fernoaga si Cornel Mihalache), regizorul Stere Regulea revine pe marile ecrane cu filmul "Weekend cu mama" (2009) a carui premiera va avea loc vineri 20 martie, la cinematograful CinemaPRO.

Pe afis apar Adela Popescu si Medeea Marinescu in rolurile principale,  cu Gheorghe Dinica, Razvan Vasilescu si Florin Zamfirescu intregind distributia. Daca filmul e de zile mari sau doar de o premiera, ramane de vazut la in acest "weekend". Subiectul propus de Stere Gulea ne este familiar inca de la "Morometii" unde dezintegrarea familiei din spatiul rural, prin extensie a intregii societati in fata schimbarilor istorice, ocupa un loc central, o "tensiune" cu efecte imediate in realitatea revolutionara din '89. In "Week-end cu mama" avem de aceasta data o "criza" a familiei, a relatiei mama-fiica-fiica, povestea adolescentei Cris, dependenta de heorina, care si-a lasat copilul in grija unui orfelinat si pentru care viitorul este reprezentat de lumea consumatorilor si distribuitorilor de narcotice.

Conform informatiillor de pe site-ul Media Pro filmarile pentru „Weekend cu mama” (productia cu un buget de 1.028.000 de euro) au durat sase saptamani si au fost realizate in diverse localuri, cum ar fi Spitalul Colentina, clubul Twice, Moara Vlasiei sau Studiourile MediaPro. Daca acest film resuseste sa "castige" publicul de partea sa nu numai prin imagine, ci si prin verosimilitatea temei - droguri, orfelinat, comunicarea dintre mama si fiica-, atunci sansele de a nu fi doar un numar in lista productiilor pe anul 2009 sunt semnificativ importante pentru tendinta actuala in cinematografia autohtona.