Invitatie





















"Publicul bucurestean este asteptat luni 25 mai, incepand cu ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu, la o noua editie a CineClubului NexT. Invitatul acestei luni este directorul de imagine Vivi Dragan Vasile (Morometii – r. Stere Gulea, Filantropica – r. Nae Caranfil, Occident – r. Cristian Mungiu, Furia – r. Radu Muntean, Nunta muta – r. Horatiu Malaele).
Filmul proiectat in cadrul acestei editii este O lacrima de fata in regia lui Iosif Demian, film selectionat in 1982 la Festivalul de la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard.

Dupa proiectie publicul este invitat la o dezbatere pe marginea filmului, moderata de criticul Andrei Gorzo.


O lacrima de fata

Necunoscuţi care au găsit trupul unei tinere înecate încearcă să-i reconstituie viaţa. Ancheta dezvăluie nu numai mobilul crimei, ci şi matrapazlâcuri ale "fruntaşilor" satului, care de fapt l-au poluat moral.
Filmul vădeşte ambiţia unei formule noi de naraţiune cinematografică, de fapt o reîntoarcere, pe alt palier, la tema cine-amatorului, poziţie văzută, de astă dată, nu ca o prestidigitaţie a iluziei optice, ci ca o profesie a găsirii adevărului.
Realizat în "priză directă", cu tentaţia surprinderii faptului "pe viu", filmul exprimă setea de adevăr a unei generaţii de tineri realizatori" 

(Tudor Caranfil, Dicţionar de filme româneşti, Editura Litera Internaţional, 2002).