Zilele Filmului Cubanez (4-7 mai)












Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de "aur" de la înfiinţarea Institutului Cubanez de Film şi Industrie Cinematografică (ICAIC), Ambasada Cubei şi Institutul Cervantes din Bucureşti au realizat un parteneriat cultural concretizat în Zilele Filmului Cubanez, "gazda" fiind de această dată sala Union. Cinefilii doritori de lungmetraje cubaneze de ficţiune şi un documentar (Suite Havana), având ca destinaţie specială oraşul Havana, sunt aşteptaţi în sala de proiecţie timp de patru zile. În plus, o expoziţie de douăsprezece afişe de film cubanez, prezentată în holul cinematografului, va fi deschisă pe durata festivalului.  

Conform informaţiilor de pe site-ul institutului, cei 50 de ani de cinematografie cubaneză se sărbătoresc în Cuba şi în întreaga lume, de-a lungul întregului an, cu prezentări de filme artistice, documentare, filme de animaţie, festivaluri, ateliere, simpozioane etc. Filmele cubaneze vor fi prezentate în 2009 la cele mai importante festivaluri de pelicule de celuloid de pe toate continentele, în Statele Unite şi majoritatea ţărilor din America Latină şi Europa.    Filmele sunt prezentate în versiune originală, în limba spaniolă, cu subtitrare în limba română. Preţul biletelor este cuprins între 6 lei (preţ redus) şi 9 lei .   

Programul vizionării filmelor:  

Luni, 4 mai 2009, ora 19:00  

SUITE HAVANA, Cuba şi Spania, 2003, documentar, 84 min.
Regia: Fernando Perez
  
Sinopsis: Havana, în zilele noastre, este un punct de referinţă pentru mulţi; un mister pentru alţii şi un vis plin de contradicţii şi contraste pentru cei care o iubesc sau o critică. "Suite Havana” este reprezentarea unei zile simple din viaţă a zece cubanezi obişnuiţi. Pentru a exprimă cinematografic cotidianul unei realităţi particulare şi unice nu se folosesc nici interviuri, nici dialoguri, nici naraţiune, doar imagini, sunete şi muzică. Nu există doar o singură Havană, există multe Havane invizibile şi diferite în care se trăieşte.  

Marţi, 5 mai 2009, ora 16:00 şi joi, 7 mai 2009, ora 18:00  

TRES VECES DOS / DE TREI ORI DOI, Cuba, 2003, lungmetraj de ficţiune, 84 min.  Regia: Pavel Giroud, Lester Hamlet şi Esteban Insausti  
  
Sinopsis: Filmul prezintă trei poveşti. Povestea I "Flash”: Un tânăr fotograf se cutremură în faţă straniilor apariţii din lucrările sale, în timp ce pregăteşte expoziţia care îi va impulsiona carieră. Povestea II "Lila”: Aflând despre apropiată întoarcere a celui care a fost iubirea tinereţii sale, Lila este cuprinsă de amintiri. Povestea III "Lumina rosie”: Două personaje solitare suplinesc inexistentă dragostei cu fantezii sexuale, până în momentul în care întâmplarea le face să se întâlnească la lumina roşie a unui semafor.  
  
Marţi, 5 mai 2009, ora 18:00 şi joi, 7 mai 2009, ora 20:00  
HELLO, HEMINGWAY, Cuba, 1990, lungmetraj de ficţiune, 90 min.  
Regia: Fernando Perez  
  
Sinopsis: Acţiunea filmului se situează în anii '50 şi ne prezintă povestea de dragoste dintre doi tineri studenţi cubanezi. Entuziasmata de literatură nord-americană, datorită lecturii cărţii "Batranul şi marea” de Hemingway, Lariţă visează să scape de sărăcie şi să meargă să studieze în Statele Unite. Pe de altă parte, Victor este mai îngrijorat de aspectele politice din Cuba şi de nedreptatea socială.  
  
Marţi, 5 mai 2009, ora 20:00 şi miercuri, 6 mai 2009, ora 15:30  
PAGINAS DEL DIARIO DE MAURICIO / PAGINI DIN JURNALUL LUI MAURICIO  
Cuba-Spania, 2006, lungmetraj de ficţiune, 135 min.  
Regia: Manuel Perez Paredes  
  
Sinopsis: Havana, luna septembrie a anului 2000. Mauricio împlineşte 70 de ani. Un om care a rămas singur şi devastat odată cu pierderea neaşteptată a soţiei sale. Istoria este povestită prin intermediul unei treceri în revistă a trăirilor din ultimii 12 ani ai existenţei sale, îmbinându-se retrospective şi fapte din prezent, care abordează momentele-cheie ce i-au definit drumul către acea zi. Se întrepătrund dimensiunile personale şi contextul social al ultimei decade a secolului XX cubanez, marcat de profunde schimbări politice, economice şi sociale, care au schimbat bazele etice şi umane ale acestor generaţii apărute pe scena noului mileniu.  

Miercuri, 6 mai 2009, ora 18:00  
UN PARAISO BAJO LAS ESTRELLAS / UN PARADIS SUB STELE  
Cuba-Spania, 1999, lungmetraj de ficţiune, 90 min.  
Regia: Gerardo Chijona  
  
Sinopsis: Frumoasa Sissy îşi doreşte să ajungă artistă a miticului cabaret "El Tropicana", la fel că şi mamă să. Din nefericire, tatăl ei, CA¡ndido, camionagiu, se opune vehement acestei idei şi nici nu vrea să audă vorbindu-se despre asta. Într-o zi, Canndido îl accidentează pe tânărul Sergito, de care se îndrăgosteşte Sissy. Sergito are o singură aluniţă, care provoacă cele mai diverse complicaţii şi descoperiri.  
  
Miercuri, 6 mai 2009, oră 20:00 şi joi, 7 mai 2009, oră 15:30  
ROBLE DE OLOR / AROME TARI  
Cuba-Spania-Franta, 2003, lungmetraj de ficţiune, 135 min.  
Regia: Rigoberto Lopez Pego  

Sinopsis: Prima jumătate a secolului XIX, zonă Caraibelor. O femeie de culoare, frumoasă şi distinsă din Haiti şi un comerciant german, romantic, sunt eroii poveştii de dragoste care a făcut să rodească plantaţia cea mai bogată din Cuba: Angerona. Ursula Lambert şi Cornelio Souchay sunt ceva mai mult decât două culturi care s-au întâlnit, două identităţi, două moduri de a privi viaţa. Dragostea este o utopie condamnată, care luptă pentru consumarea unui destin, acela al unei mari plantaţii: Angerona, pentru frumuseţea şi fragilitatea sa.