Festivalul Filmului European 2009 (7-31 mai)





















Ghici cine vine la... cine? Filmul se întoarce la originile sale europene, la tematica diversă a eului şi socialului contemporan, oferind timp de o lună spectatorului român un "pachet all inclusive" de filme  de calitate... europeana!

În perioada 7-31 mai 2009 în Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Braşov va avea loc cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Filmului European, festival organizat de Institutul Cultural Român sub sloganul "Filme de tot felul". La Bucureşti, festivalul se  desfăşoară în perioada 7-17 mai. Marian Crişan, deţinătorul unei "Palme de aur" pentru "Megatronul" din 2008, este ambasadorul onorific al Festivalului.  

Festivalul a fost deja deschis joi, 7 mai 2009, la Cinema Pro de interesantul şi premiatul "Gomorra", în regia lui Matteo Garrone. După ce şi-a făcut apariţia cu succes la Cinemaiubit, "Cea mai fericită fată din lume" a lui Radu Jude intră în circuitul proiecţiilor importante din Bucuresti şi tara. Nu trebuie ignorat aici nici "Elevatorul" lui George Dorobanţu!

Dacă în anii anteriori selecţia filmelor era circumscrisă unei teme specifice - diversitatea gastronomică europeană (2007) sau dialogul intercultural (2008) -, iată că acum opţiunea este "de tot felul", cu filme de ficţiune şi documentare extrem de interesante. În al nouălea cer (Germania), Plajele lui Agnes (Franţa), Fericire (Turcia), Iubiri oarbe (Slovacia) sau Dresorul de purici (Lituania) sunt câteva dintre "produsele" cinematografice din cadrul festivalului. Pentru o lista completă a proiecţiilor şi a zilelor de difuzare, puteţi intra aici

Filmele vor putea fi văzute la Cinema Studio şi la Muzeul Ţăranului Român, unde vor avea loc proiecţii în aer liber şi în interior (Cinematograful Regizorului Român).  

"Filmul european este, pentru mulţi europeni - şi mai ales pentru mulţi români -, faţa nevăzută a Lunii. 365 de zile pe an, lumea stă cu ochii aţintiţi spre "Luna care se vede" (= marele ecran hollywoodian); în februarie, cinefilii se pasionează pentru Oscaruri, deşi acestea sînt premiile industriei americane de film: "restul lumii" încape, cum-necum, într-o singură categorie (mică şi subţire) de cinci titluri." (Alex. Leo Şerban)