Encounters at the End of the World - Planeta Antarctica
Werner Herzog se intoarce la prima sa experienta cu cinematograful, si anume un documentar, "Encounters at the End of the World", care prezinta viata oamenilor de pe "planeta Antarctica", in majoritate oameni de stiinta prezenti acolo pentru cercetari menite sa salveze omenirea de efectele din ce in ce mai nocive ale poluarii.





Cu vocea in "off" Werner Herzog nu realizeaza un documentar gen Discovery Channel si nici nu se rezuma la un voiaj in "desertul" rece al Antarcticii. Pentru Werner aceste "intalniri" vin sa raspunda intrebarilor pe care ni le impartaseste inca de la inceput, cu exceptia unei remarci extrem de ironice la adresa superioritatii relative a oamenilor cand vine vorba de protectia naturii si animalelor.

Documentarul reuseste sa arate si altceva in afara de spatiul acela imens de gheata si frig. Dorinta lui Herzog este expresa, afirmand ca  nu isi propune "un documentar despre pinguini" sau un "guiness record", cum am fost noi obisnuiti de la Teleenciclopedia incoace. Dimpotriva, el prefera la un moment dat sa ne arate latura dramatica a modului cum moare un pinguin, calatoria lui spre nicaieri si neputinta de a il ajuta cand decizia a fost  deja luata.

"The end of the world" este Antarctica locuita de cercetatori, dar poate fi si avertismentul pe care acesti "oameni ai ghetii" incearca sa ni-l transmita prin munca pe care o depun in fiecare zi. Documentarul nu poate lasa "rece" pe nimeni si vine in continuarea unor initiative pe tema eco care isi fac loc in cinematografia actuala.