Memorable quotes (II)











S-a gasit cineva pesemne in aceasta seara pe TVR Cultural cu functia de antropolog social sa faca, cum se zice, pe interesantul si sa sustina din "elanul" si ignoranta tineretii ca "ar trebui ca romanii sa lase deoparte Dragobetele si traditiile de acest fel, existente doar in anumite sate, si care tin de samanorismul traditional", propunandu-ne intr-un delir continuu de afirmatii care au consternat-o si pe Camelia Vacaru, moderatoarea emisiunii, ca e recomandabil sa fim moderni, sa adoptam cat mai mult sarbatoarea Sf. Valentin din ratiuni de consumerism, pare-se argumentate istoric si antropologic. Oare e posibil sa traiesti si sa gandesti numai prezentul, in lipsa oricaror repere istorice si argumentatii solide din trecut pana in contemporaneitate?

Orice forma de gandire in extreme poate duce atat la afirmatiile inepte prezentate mai sus, cat si la riscul de a influenta in sens negativ colectivitatea prin pozitia unilaterala pe care ti-o asumi. Niciunul din modele la care s-a facut referire fie Valentine's Day, fie Dragobetele neaos nu trebuie exclus sau pus in termeni de contradictie ("da-nu") sau pe pozitii de prioritate. Importul si existenta unui model propriu sunt benefice oricarei culturi cu aspiratii inalte, iar un discurs radical in care nu apar ambele componente poate reprezenta pentru emitent un adevarat pericol de integritate intelectuala.

Nu mi-as fi dorit sa incep astfel postul din aceasta seara, dar simteam ca trebuie sa ma exprim cumva vizavi de ceea ce am vazut si ceea ce au putut sa indure urechile mele. Mi-am propus sa continui seria de "memorable quotes" din lumea filmului. In consecinta, am selectat pentru aceasta zi de Dragobete care da startul celor mai frumoase declaratii de afectiune fata de persoana draga, cateva citate ale celor mai apreciate, frumoase si inteligente femei si actrite. Sub deviza "frumusetea si gratia dubleaza inteligenta", iata ce am gasit:

Monica Bellucci
"When I'll be old, I'd rather watch my children than my films."

Penelope Cruz
"You cannot live your life looking at yourself from someone else's point of view."

Kate Winslet
"Loving someone is setting them free, letting them go."

Greta Garbo
"If you're going to die on screen, you've got to be strong and in good health."

Nastassja Kinski
"The years went by so fast and, even though I've had children, which makes me feel I've lived a long time, I feel I didn't really grow up. I want to fulfill the desire I have to do things that are beautiful and meaningful."

Naomi Watts
Instead of thinking 'how can I slow the ageing process?' I think 'how can I bend the rules?' Every year you add to your life, you're going to add a different experience to your face.


Anamaria Marinca
"Eu inca mai cred in umanitate, in puterea de a invata sa fii om, desi lumea nu e in cea mai buna perioada a ei. Nu vorbesc din perspectiva religioasa. Nu cred ca ne nastem cu vreo vina. Sper si cred ca putem sa transcendem conditia de muritor, sa ne implinim destinul, ca cele 21 de grame exista si nu se termina totul odata cu disparitia fizica."

2 Responses
  1. Anonim Says:

    Salut,
    nu ma pot abtine sa nu las acest comment pentru ca mi se pare foarte interesant modul in care expui "problemele" si anume fara sa-ti impui punctul de vedere. Lasi cititorul sa aleaga dar in acelasi timp il avertizezi ca trebuie sa o faca cu cap si de unul singur.Interesanta si justa abordare.


  2. Anonim Says:

    Sal,
    Acesta este punctul de pornire al dialogului. Sa fii moderator inseamna sa fii.. moderat, in special pentru ca parerile unora pot fi mai bune ca ale mele in masura in care aceste pareri au un simt, acel bun simt si nivel minim de intelegere si toleranta. Asta e tot ceea ce cer. E mult, e putin.. e normal, imi place sa cred. Multam pentru comment.