"Milk"- jurnalul de campanie al lui Harvey...gay

















"Oscarul" bate la porti! In consecinta, mi-am propus ca incepand de azi pana in seara de 22 februarie, cand fastuozitatea si multimea de discursuri cu "thank you" catre cunoscuti si necunoscuti ii va cuprinde din nou pe americani, sa vad si sa comentez pe blog filmele nominalizate la Oscar in acest an.

Startul este dat de "Milk", film biografic care il are in centru pe Harvey Milk, propagandist al miscarii gay in California si primul homosexual "out from the closet" care accede la o functie publica. Este inevitabila asemanarea care exista intre acest film si "Brokeback Mountain", mult mediatizat pe nedrept in urma cu un an.

Superior prin felul in care regizorul stie sa isi umanizeze personajele si prin obiectivitatea biografica a lui Harvey, "Milk" mi se pare socant de asemanator cu "Brokeback..." in ceea ce priveste descrierea relatiei dintre cei doi: politicianul Harvey Milk (Sean Penn) si tanarul Scott (James Franco), alegerea lui James Franco insusi care "duce" izbitor cu Heath Ledger si, mai ales, acea parte din scenariu in care se insista pe relatia celor doi din tinerete, cu dorinta lui Harvey de a se revedea in prezent.

Daca "Brokeback..." era uneori prea dulceag (intalnirile fugitive pe fond montan), alteori prea dramatic (in final), "Milk" nu da prea mult in clocot, va sa zica reuseste sa ajunga la noi prin mesaj, fara efuziuni fortate nici in scenele de sex tandru, nici cand vine vorba de despartiri, sinucideri si pasiuni vechi pentru Opera (Puccini era favoritul lui Harvey).

Nu pot trece totusi cu vederea tendinta regizorala de manipulare pe care am simtit-o in timpul discursurilor pe care Harvey le tine in fata lumii adunate pentru paradele gay. Mai este vorba si de finalul in "dulcele stil...american", cu fraze culese special urbe et orbi. Ultima critica defavorabila si cea mai vizibila in film este chiar momentul cand Harvey este ucis de un adversar politic (eventual gay nedeclarat): filmarea din profil si close-up, vezi Doamne, ca sa il asemuim pe Harvey cu Abraham Lincoln (!!!!). Lamentabil.

In linii mari, "Milk" e un film bun de vazut pentru ca are meritul de a se apropia de felul de a fi al personajului real Harvey Milk, oferindu-i astfel lui Sean Penn sansa de a-si arata inca o data maturitatea in interpretare. De recomandat in acest sens un interesant documentar din '84, "The Times of Harvey Milk" pentru a avea o confirmare.

Urmeaza...