Roman Polanski - Ce începe cu "C" şi se termină în "ulă"?

Regizorul Roman Polanski a fost reţinut în Elveţia, în baza unui mandat de arestare emis de Statele Unite în urmă cu 31 de ani, au anunţat organizatorii Festivalului de Film de la Zurich.
Conform BBC, organizatorii festivalului au declarat că Polanski a fost reţinut de poliţie sâmbătă, când s-a deplasat din Franţa în Elveţia, pentru a primi un premiu pentru întreaga carieră. 

Poliţia elveţiană nu a confirmat informaţia. 

În 1978 Polanski a fost acuzat în Statele Unite că a avut o relaţie sexuală cu o minoră de 13 ani (nota mea, Samantha Geimer) şi a violat-o, după ce i-a dat să bea şampanie şi a drogat-o. Polanski nu a recunoscut acuzaţia de viol, dar a pledat vinovat pentru relaţie sexuală cu o minoră, fapt pentru care riscă 20 de ani de închisoare. 

În momentul în care a aflat că va fi încarcerat, Polanki a fugit în Europa, unde trăieşte de 31 de ani. El nu a putut fi extrădat din Franţa, pentru că are cetăţenie franceză. Polanski s-a născut la Paris, din părinţi polonezi şi a crescut în Polonia. 

Avocaţii regizorului au încercat la începutul acestui an să obţină renunţarea la o parte dintre acuzaţii, acuzând şi anumite erori în desfăşurarea procesului, dar judecătorii americani, deşi au recunoscut greşelile, au respins cererea, cerând ca Polanski să se întoarcă în SUA pentru a pleda el însuşi nevinovat. 

Roman Polanski nu a mai fost în SUA de 30 de ani, pentru a nu fi judecat şi pentru evadare. Regizorul nu a fost nici pentru a-şi lua Oscarul pentru "Pianistul". El a refuzat chiar să filmeze şi în Marea Britanie, de teama de a fi extrădat. 

Organizatorii festivalului de la Zurich s-au declarat şocaţi, dar au spus că premiul va fi acordat, chiar şi în absenţa lui Polanski

Sursa:  realitatea.net