Al doilea Val de regizori romani paseste incet si sigur, imi place sa cred, in filmul de mare audienta. Radu Jude este "junele" care face acest prim pas in reusitul lungmetraj Cea mai fericita fata din lume, anuntat de timidele si putin cunoscutele sale scurt-metraje, in special Alexandra. Tema pare sa fie aceeasi: comunicarea si raporturile conflictuale din cadrul familiei. Daca in Alexandra, de pilda, e vorba de un barbat care descopera ca Alexandra, fiica lui dintr-o casatorie anterioara, nu ii mai spune "tata", in Cea mai fericita... Radu Jude extinde tema de la bloc in marele oras al Bucurestilor unde traficul, caldura "capitala" si spatiul devin elemente apasatoare si sufocante ale spiritelor libere si creatoare, pe de o parte personajul Delia Fratila, pe de alta parte colectivitatea celor care pun in scena faimoasa reclama in care castigatoarea ... pierde nu numai masina si libertatile pe care le gandise, insa devine si obiect de umilinta pentru managerul campaniei de sucuri racoritoare in timpuri...toride.
Filmul reuseste sa amuze, sa starneasca rasete din situatiile veridic prezentate, insa aceasta este prima treapta si cea mai vizibila pe care Radu Jude ne-o livreaza. In mod evident intentia lui este de a ne face sa radem pana la un punct cand, opriti din hohote si de ilaritatea situatiilor si a limbajului pestrit, totul devine dramatic si serios.
Cum suna subiectul filmului? O adolescenta aflata la sfarsit de clasa a XII-a castiga, in urma unui concurs sub deviza "trimite cat mai multe capace", o masina "first hand" cu fundita rosie gata pusa. Pentru a-si "ridica" premiul, fata este insotita de parinti pentru a filma o reclama in care sa duca mai departe "idealurile curate" ale marcii respective. Norocul fetei de a trimite doar trei capace (dupa numarul membrilor familiei) in cursa castigatoare pentru masina mult dorita va fi intors cu aceeasi masura sau chiar mai mult. Drumul de la Geoagiu Bai spre Bucuresti anunta tensiunea si "afacerile" la care parintii s-au gandit pentru a o face pe Delia Fratila "cea mai fericita fata din lume". Intr-un fel ea pierde ceva mai putin valoros pentru a castiga ulterior ceva mult mai important, anume libertatea interioara, dupa ce "lupta" cu ai sai se va fi terminat, lasand-o pe Delia noastra in ceas de seara o anonima care se apropie "obosita" de masina parintilor. Desi viitorul ei se afla la o statie de masina, deloc intamplatoare optiunea pentru A.S.E. Finante - Banci, totusi soarta Deliei pare pecetluita in mica afacere de familie din spatiul rural.
Conditia fetei care este "la mana" parintilor cu un caracter indoielnic are un corespondent in imaginea echipei de filmare, aflata permanent la voia afaceristului, a boss-ului campaniei publicitare, el insusi un ins dintr-aceia care au burta proeminenta si secretara drept insotitoare la restaurant pentru "o ciorba de burta", la final de filmare (it's a wrap, nu?). De retinut aici decizia boss-ului de a schimba cadrul initial de filmare cu Piata Universitatii cu turisticul si comercialul Hotel Intercontinental!!
Trimiteți un comentariu