"Green Planet Blues" - premiera eco-cinematografica!

Asta-seara am vizionat in cadrul cineclubului doua filme documentare cu tematica ecologica, in cadrul primului eveniment de acest fel care are loc in estul Europei. Primul film, productie Olanda 2007,  se numeste "Silent Snow" (15 min.) si reprezinta un avertisment privind riscul pe care il produce poluarea la nivel mondial, in speta acumularea "silentioasa" de reziduuri chimice undeva intr-o comunitate din indepartatul golf de gheata din Groenlanda. Intreaga poveste este vazuta din perspectiva unei fetite care, la aflarea vestii ca ar putea pleca din comunitatea in care s-a nascut, devine vocea convingatoare prin care regizorul documentarului isi prezinta punctul de vedere.

Cel de-al doilea film, Last Yoik in the Saami Forest? (Finlanda, 2007),  este amplu ca durata (50 min.), desi personal nu cred ca ar fi fost atat de necesar, si prezinta realitatea cu care se confrunta retrasa comunitate a Saamilor, undeva in partea montana a Finlandei. Este vorba mai exact de o disputa de mai bine de 50 de ani intre autoritatile locale si stat pentru protejarea ecosistemului si a rezervatiei de cerbi in fata politicii agresive de defrisare continua. Documentarul este relativ bine realizat prin gradul de obiectivitate si multitudinea punctelor de vedere pe care ni le prezinta.

Cum este de la sine inteles ambele documentare pun accentul pe "zestrea" naturii si  respectul fata de mediu pe care il arata localnicii versus monopolul si presiunea pe care noii manageri locali le exercita in zona pentru a-si extinde business-ul la nivel national, ulterior prin extinderea pe pietele europene, asiatice si americane.

Daca sunteti interesati de aceasta tema si doriti sa va documentati, eventual sa va implicati, exista un link care acopera informational acest interesant si nou proiect eco-cinematografic:
http://www.greenplanetblues.ro/