"Slumdog Millionaire" - India in cautarea lui... Jamal!












Mi-as fi dorit enorm sa pot pune "Slumdog Millionaire" in locul pe care l-ar merita un film care primeste 10 nominalizari la Oscar si castiga numai putin de 4 Golden Globes. Din fericire, chiar si pentru ceea ce a mai ramas din definitiile de odinioara ale filmului, aici nu va fi cazul. Parol, intentiile mele sunt dintre cele mai bune, insa filmul "pacatuieste" in modul cel mai grosier posibil. 

Cand auzim "film indian" imediat facem o asociere rapida cu "Bollywood" si multiplele productii comparabile ca numar cu "Hollywood", cu sentimentalismul si fatalismul care a impanzit cinematografele romanesti pana in '89, cu "portia" de cascadorii si muzica la interval de 20 de minute pe durata a cel putin 2h de story "hindi" etc. Sigur ca filmele indiene bune au un substrat mitologic si social foarte puternic despre care am sa amintesc cu alta ocazie.

"Slumdog..." e o co-productie britanico-indiana (sa nu se mai spuna ca "perlei coroanei" nu i-a fost benefica perioada coloniala!) care are ca pretext unul dintre cele mai populare jocuri de cultura generala, statornicit si pe la noi acum vreo 3 ani, pe nume "Who wants to be a millionaire?" in varianta sa indiana (?!). Avem deci un "vehicul" penru scenariu... Va propun sa purcedem. Va dura mult mai putin comparativ cu cele 2 h ale filmului.

Nu voi intra intra prea mult in amanunte, ci voi spune doar ca e vorba de un oarecare Jamal, provenit din periferia Indiei, care, dupa mai multe aventuri gen "Tom Sawyer si Huckleberry Finn", ajunge sa participe la concursul cu trei variante ajutatoare pentru a sfarsi in bratele iubitei din copilarie, orfana  Latika. Curios ca Jamal al nostru stie mai toate raspunsurile la intrebari apeland la memoria sa "de elefant" (animal sacru, deh!, desi expresia consacrata are o alta semnificatie) si la copilaria prin "slum"-urile (mahala) Bomabay-ului. Nimic nu ii poate sta in cale!

Candid ca o floare de lotus, usor ca un fulg si inteligent fara pereche, desi are un frate care se abate de la model, Jamal reuseste sa ne castige simpatia in prima ora pentru naturaletea si umorul sau , dar incet-incet devine simbolul natiunii, al sperantei renascute din suburbiile Indiei. Fara a fi lipsit de modestie  pot spune cu precizie unde se sfarseste productia britanica si unde incepe cea indiana, doar avem coproductie, mai sa fie! Daca mai tinem cont ca actorul in rol de prezentator al concursului face parte din trainica si istorica dinastie cine-indiana a Kapoor-ilor, deja ne simtim neputinciosi in fata grandorii si a numelor ilustre din acest film.

Nu ratati asa ceva, va rog, pentru ca nu vezi in fiecare zi un film care acumuleaza distinctii nenumarate si care ne va asurzi urechile de 10 ori atunci cand numele ii va fi pronuntat in mod tensionat la gala de pe 22 din postura de "nominee". Nici nu stiti ce pierdeti pentru ca la Oscar-ul din acest an se va scrie o pagina din istoria filmului de care nici "Slumdog.." nu este pe deplin constient.