Kate Winslet nu se dezminte si demonstreaza in "The Reader" ca este o mare actrita, cu un potential enorm, capabila sa faca dintr-un film mediu unul bun. Daca ati vazut "Schindler's List" si l-ati urat pe Ralph Fiennes in rolul ofiterului SS care ii lua la tinta pe evrei, in "The Reader" lucrurile stau ceva mai bine pentru el, fiind de aceasta data in persoana lui Michael Berg "the good and loving guy" care se indragosteste de Hannah Schmitz (Kate Winslet), fost gardian in lagarele de concentrare naziste si judecata pentru rolul avut in celebrele "marsuri ale mortii".
Filmul este ecranizarea celebrului roman omonim scris de Bernard Schlink, aparut la noi la editura Polirom. Daca in carte se pune accentul pe restituirea istorica a evenimentelor din Germania nazista, in sensul intelegerii de catre tineri a evenimentelor despre care citesc si pe care nu le pot trai, in film optiunea regizorului este de a se indeparta de acuze si inversunarea din alte filme cand vine vorba de evrei si nazisti. Din acest punct de vedere cartea are de pierdut si filmul are de castigat pentru ca ii da sansa lui Kate Winslet sa puna in film ceva din personaj si ceva din posibilitatile ei actoricesti de compozitie.
Filmul va fi pe placul majoritatii pentru ca nu isi propune foarte multe lucruri. Singura idee "sanatoasa" care ramane in picioare atat din carte, cat si din film este ideea conform careia puterea cuvantului, a "Reader"-ului poate schimba caracterele pervertite, ignoranta Hannei de a intelege efectele deciziilor luate in istoria personala. Pentru Hanna intalnirea cu "The Reader" nu este numai o initiere a junelui Michael Berg in tainele Eros-ului. Suferinta Hannei nu este legata direct de evenimentele din '44, deoarece ea nu realizeaza raul decat atunci cand il "intalneste" pe "Reader". De aceea Hanna are in final un prise de conscience care o duce spre eliberarea pe care o cauta dupa cei 20 de ani de penitenta si...lectura.
Metafora "puterii" cuvantului o mai intalnim si in "Fahrenheit 451" (roman si film) unde cartea nu este cuvant scris pe hartia alba, ci se substituie capacitatii omului de a impartasi cunoasterea prin viu grai. Astfel, in fata cartilor arse de pompieri exista un numar limitat de oameni care memorizeaza tot ceea ce au citit si transmit verbal toata informatia pentru a nu se pierde din cunoastere.
Imaginea de la titlul postului este una cu un impact grozav, zic eu. Postura personajelor, contextul,goliciunea edenica sunt surprinse in acea fotografie, parca sa zguduie pana si sufletele "suspicioase"