Oscar 2009 - "Slumdog Millionaire" "rupie" tot!










Oscarul a ajuns la final in acest inceput de an 2009 si surpriza provocata de  mult premiatul "Slumdog Millionaire" vine ca o confirmare a gustului indoielnic si a voturilor fara simt de valoare exprimate de Academie. Este ciudat cum "Bollywood"-ul a fost gazduit in casa fratelui cel mare din US - The Hollywood, insa nu e deloc intamplator. Dupa cum spunea personajul din "Slumdog", fratele lui Jamal, "Vezi, orasul acesta (Mumbai) ce a fost si ce a ajuns! Acum este centrul lumii!". Intr-adevar in seara galei Los Angeles-ul a devenit "slum"-ul castigatorilor "millionaire". Se pare ca de la "Million Dollar Baby", un alt "Millionaire" in titlu pune mana pe 8 Oscar-uri din 9 posibile si dansul hindi poate sa inceapa ca in povestile orientale, zile si nopti la rand. Deja aud ecourile melodiei castigatoare:  Jai Ho, Jai Ho, Jai Ho.

"Curious" sau nu "...The Case of Benjamin Buttom", pardon "Button", s-a bucurat de 13 nominalizari si a ramas exact cu ce era mai vizibil din film: machiaj si efecte speciale. Si ca nimeni din familie sa nu se supere, Angelina a fost un spectator cuminte si a ramas.. cu buza umflata, de parca nu ar fi vizibil acest lucru de atata vreme. Sa nu il uit nici pe Mickey Rourke, evident emotionat si imbarbatat mai de toata lumea din sala, in special de castigatorul meritoriu Sean Penn: "Bravo Mickey, bine ai revenit printre noi.." s.a.m.d.

I-am mentionat pe premianti, acum sa nu ii uit pe cei mai importanti, pe castigatorii serii: Sean Penn, Heath Leadger si Kate Winslet. Nu vreau sa par un melancolic, dar Oscar-ul postum acordat lui Heath pentru rolul secundar din "The Dark Night" se cuvenea poate nu pentru acest din urma film, ci pentru potentialul pe care acest om si actor ar fi putut sa ni-l ofere. Sean si Kate au fost favoritii mei, recunosc, pentru maturitatea si registrul dramatic  aratate in filmele in care au interpretat personaje ce vor ramane in istoria filmului. Dupa cele 6 nominalizari care vor depasi in timp pe cele 15 (si numaratoarea continua) ale extraordinarei si neindreptatitei Meryl Streep, iata ca a venit vremea lui Kate Winslet si in ce mod a facut-o! Discursul ei a fost stapanit, emotionant si deloc plictisitor, dovedind daca mai era nevoie ca actrita Kate a devenit marea actrita Kate Winslet.

Cele doua momente cu adevarat speciale din timpul galei au fost discursul parintilor lui Heath Ledger care au ridicat premiul in numele fiului lor si introducerea unui format interesant inainte de anuntare a castigatorilor pentru rolurile principale feminin, respectiv masculin. Se putea simti emotia si tristetea in sala in timpul discursului parintilor lui Heath Ledger, cu siguranta un moment ce ramane dincolo de fictiunea filmului si nu poate lasa pe nimeni insensibil. Momentul cel mai interesant si ingenios gandit este al sustinerii nominalizatilor pentru Best Actress si Best Actor. Inainte de  a afla castigatorii din ambele categorii fiecare dintre nominalizati va avea un avocat, un sustinator in persoana unui ex-castigator/castigatoare de Oscar. Va las sa ii descoperiti si sa va bucurati de moment!